Tata Steel werkt met het HeraCless Groen Staal-project toe naar CO₂-neutrale staalproductie. Het bedrijf wil stapsgewijs stoppen met het gebruik van kolen en overstappen naar waterstof. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) vindt het belangrijk dat Tata Steel verandert in een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf zodat de leefomgeving in de IJmond schoner en gezonder wordt. Wij zijn door de Provincie Noord-Holland gemandateerd voor taken op het gebied van VTH (Vergunning Handhaving en Toezicht), zo ook voor dit project. Voor de bouw en ingebruikname van de nieuwe fabrieken vraagt Tata Steel vergunningen aan bij ons. Wij gaan de meeste van die aanvragen beoordelen.
PROCES
MER-procedure
Er zijn veel veranderingen in het productieproces nodig. Dit roept vragen op bij omwonenden en andere belanghebbenden en bedrijven in de omgeving. Wat betekent de nieuwe techniek voor de uitstoot, de gezondheid, veiligheid en het geluid in de omgeving? Hoe laat het staalbedrijf de overgang van de oude naar de nieuwe fabrieken zo goed mogelijk verlopen? Het antwoord op deze vragen staat in een Milieueffectrapport (MER). De MER-procedure bestaat uit twee onderdelen; de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) en de Milieueffectrapportage (MER).
Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)
Januari 2024 – juni 2024
De NRD vormt een eerste stap voor de vergunningsaanvraag. In de NRD staat omschreven wat in het MER onderzocht gaat worden en hoe uitgebreid. Tata Steel heeft op 24 januari 2024 de NRD ingediend. De Omgevingsdienst en de Provincie Noord Holland hebben de NRD beoordeeld en advies gegeven over wat opgenomen moet worden in het milieueffectrapport (MER). We hebben hierbij samengewerkt met andere overheden, zoals Rijkswaterstaat, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Veiligheidsregio. Een speciale commissie (Commissie mer) van experts (bijvoorbeeld huisartsen, juristen en toxicologen) heeft ons hierbij advies gegeven.
Bij de beoordeling van de NRD hebben belanghebbenden hun mening kunnen geven door een zienswijze in te dienen. De NRD heeft digitaal ter inzage gelegen van 30 januari tot 12 maart 2024. De zienswijzen hebben wij zoveel mogelijk verwerkt in onze beoordeling van de NRD. En deze zijn ook gedeeld met de Commissie mer.
Na onze beoordeling heeft de Provincie Noord Holland het advies op de c-NRD vastgesteld in juni 2024. Vervolgens kon Tata Steel verder met het opstellen van het MER.
Milieueffectrapport (MER)
December 2024 – 2026
In het MER moet Tata Steel in kaart brengen wat de effecten zijn van de nieuwe fabrieken op het milieu en de leefomgeving. Ook gezondheidsaspecten moeten hierin worden meegenomen. Het MER maakt deel uit van de vergunningsaanvragen en is daarom een verplicht onderdeel voor het krijgen van deze vergunningen.
Tata Steel heeft op 20 december 2024 een eerste conceptversie van het MER aangeleverd. De OD heeft het ingediende MER beoordeeld op volledigheid en nog niet op inhoud. De OD heeft het bedrijf na de beoordeling feedback gegeven en verzocht het MER aan te vullen daar waar nodig. Dat heeft geresulteerd in het MER dat het bedrijf op 27 juni 2025 heeft ingediend. Met het indienen van het MER start de formele procedure.
Wij sturen het MER door naar de Commissie mer die met een ‘tussentijds advies’ komt. Ook zal het MER worden gedeeld met Rijkswaterstaat en Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord met het verzoek advies te geven vanuit hun expertise. Als de Commissie mer de tussentijdse beoordeling afgerond heeft, zal deze met de OD worden gedeeld en worden gepubliceerd op de website van de commissie. Deze adviezen worden meegenomen in ons oordeel en om tot een besluit te komen over het MER en de eerste vergunningaanvragen die nog moeten worden ingediend. Het is mogelijk dat onze beoordeling leidt tot een ‘verzoek om aanvullende informatie’ aan Tata Steel. Tata Steel zal deze informatie eerst moeten aanleveren voordat we verder kunnen met het opstellen en publiceren van ontwerpbesluiten voor het projectbesluit en de vergunningverlening.
Proces MER HeraCless Groen Staal
Uitgebreide vergunningsprocedure
Na het MER zal ook de eerste vergunningaanvraag worden ingediend. Daarmee start de vergunningsprocedure. De vergunningsaanvraag en het MER zetten wij door naar verschillende wettelijke adviespartners (zoals Rijkwaterstraat, de Veiligheidsregio, gemeenten, etc.) met het verzoek advies te geven vanuit hun expertise. Voor het project HeraCless-Groen Staal dient Tata Steel drie grote aanvragen in.
Voorbereidende werkzaamheden
De eerste vergunningaanvraag gaat over de voorbereidende werkzaamheden. Hieronder vallen de bouw van onder meer een nieuwe oxygashouder en secundaire afzuiging. Wanneer blijkt dat het MER en de eerste vergunningaanvragen van voldoende kwaliteit zijn, stellen we een ontwerpvergunning op. De ontwerpvergunning verwachten wij eind 2025 of begin 2026. Op dat moment kunnen betrokkenen opnieuw hun mening geven via een zienswijze. Tata Steel mag pas met de aangevraagde activiteiten starten nadat wij de vergunning hebben afgegeven.
Bouwvergunning
De tweede vergunningaanvraag gaat over de bouw van de installaties, waaronder de Direct Reduced Iron-installatie (DRI) en een Electric Arc Furnace (EAF). Dit zijn installaties die nodig zijn om met aardgas of waterstof staal te kunnen maken in plaats van met kolen. Deze nieuwe installaties vervangen de Kooksgasfabriek 2 en Hoogoven 7. De aanvraag voor de bouwvergunning wordt in het vierde kwartaal van 2025 verwacht. Wanneer het ontwerpbesluit gereed is kunnen betrokken hun opmerkingen geven via een zienswijze.
Milieuvergunning
Tata Steel heeft een milieuvergunning nodig om de nieuwe installaties in gebruik te mogen nemen. In de aanvraag van de milieuvergunning wordt onder meer het uit bedrijf nemen van Kooksgasfabriek 2 en Hoogoven 7 opgenomen. De aanvraag voor de milieuvergunning wordt in het tweede kwartaal van 2026 verwacht. Wanneer het ontwerpbesluit gereed is kunnen betrokken hun opmerkingen geven via een zienswijze.
Deze planning is indicatief en kan nog wijzigen.
INFORMATIEAVONDEN
Voor de NRD hebben wij informatieavonden georganiseerd. Wij zijn nog aan het onderzoeken hoe wij dit voor de ontwerpvergunning gaan organiseren. Tata Steel houdt zelf een aantal informatieavonden (zie website Tata Steel), waarbij het bevoegd gezag zal aansluiten. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze website en onze social mediakanalen.
KENNISOPBOUW BINNEN OD NZKG
Tata Steel maakt de transitie van kolen naar aardgas/waterstof voor staalproductie met nieuwe installaties: een Direct Reduced Iron-installatie (DRI) en een Electric Arc Furnace (EAF). Voor de EAF zijn er al Europese Best Beschikbare Technieken (BBT) bekend, maar voor de DRI nog niet. Daarom moeten wij zelf de BBT vaststellen in de omgevingsvergunning.
Bezoeken aan Duitsland en de VS
Duitsland: we hebben Badische Stahlwerke (BSW) in Kehl bezocht om te leren over EAF’s. BSW gebruikt schroot als grondstof en de samenstelling hiervan beïnvloedt luchtemissies, slakken en elektriciteitsgebruik. Het bezoek heeft inzicht gegeven in de praktische werking van een EAF, wat nuttig is voor de milieuvergunning van Tata Steel. We hebben namelijk meer geleerd over de milieubelasting van een EAF op de omgeving. Belangrijke aandachtspunten bij dergelijke installaties zijn stof, geur en geluid. De manier waarop de DRI-reactor wordt gevoed, kan een stofbron zijn. De duur van de commissioning (proces om uiteindelijk de installaties veilig en efficiënt te laten draaien) moet duidelijk beschreven worden. Ondersteunende installaties kunnen veel geluid produceren dus dat is een aandachtspunt.
Verenigde Staten: We hebben Nucor Steel in Louisiana en ArcelorMittal in Texas bezocht om werkende DRI-installaties te zien. Dit heeft bijgedragen aan het begrijpen van de dimensies en technische prestaties van de installaties. Ook is gesproken met de lokale overheidsinstantie, Texas Commission on Environmental Quality (TCEQ), over hun milieuvergunningen.