Datum: 20-06-2023

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) legt Tata Steel een last onder dwangsom op van € 160.000,-. De continue stofmonitoring van de kooksgasfabriek 1 (KGF 1) voldoet niet aan de wettelijke eisen. Hierdoor kan niet worden vastgesteld of de staalfabrikant zich houdt aan de uitstootnorm voor stof. Eerder dit jaar deed de OD NZKG al aangifte tegen deze overtreding.

Tata Steel is verplicht om continu de uitstoot te meten van onder andere stof aan de batterijschoorstenen van de Kooksgasfabrieken 1 en 2. Met deze metingen wordt bepaald welke concentratie aan stof Tata Steel via de batterijschoorstenen uitstoot . De meetapparatuur die daarvoor wordt gebruikt moet op de juiste locatie zijn geïnstalleerd, afgesteld en gekalibreerd.

Kalibratie

Zonder juiste kalibratie (ijking) van deze stofmonitoring kunnen de meetgegevens niet gebruikt worden om te bepalen of Tata Steel aan de norm uit de vergunning voldoet. Hierdoor is niet goed vast te stellen of er sprake is van overschrijdingen.

Emissiemetingen

De overtreding kwam aan het licht tijdens emissiemetingen in opdracht van de omgevingsdienst aan de schoorstenen van kookgasfabriek 2. Daarbij werden hoge stofconcentraties gemeten bij de batterijschoorstenen. Na onderzoek van de meetgegevens van de continu stofmonitoring werd duidelijk dat Tata Steel niet aan de kalibratieverplichting voldeed.

Aangifte

De OD NZKG neemt de overtreding hoog op. De kalibratie is verplicht vanuit de metrologiewet. Hier niet aan voldoen is strafbaar. Eerder deed de OD NZKG daarom al aangifte bij het Openbaar Ministerie en kondigden we aan hiervoor ook een last onder dwangsom op te leggen. Deze is nu definitief De last onder dwangsom die nu is opgelegd staat los van een mogelijke veroordeling op basis van het strafrecht.

Toezicht Tata Steel

De OD NZKG houdt toezicht op Tata Steel. Voor de kooksgasfabrieken geldt dat ze beide al tientallen jaren oud zijn (bouwjaar respectievelijk 1924 en 1972). Om bij installaties van zo’n hoge levensduur de milieu-eisen na te leven, is intensieve inspectie, voortdurend onderhoud en een hoog niveau van compliance (het naleven van wet- en regelgeving) nodig. Als Tata Steel onvoldoende in staat is om bij deze verouderde installaties aan de milieu-eisen te voldoen, kan de Omgevingsdienst handhavend optreden.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wil je regelmatig op de hoogte worden gebracht van nieuws over Toezicht op Tata Steel? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem