Datum: 21-02-2024

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) staat in de startblokken om metingen van diffuse emissies uit te voeren bij Tata Steel. Het wachten is nu op enkele dagen noordenwind.

De OD NZKG wil weten wat voor invloed lekkende ovendeuren, lekkages op het ovendek en geurende klimpijpen van de Kooksgasfabriek 2 van Tata Steel op de omgeving hebben. Daarvoor gaan we op diverse plekken diffuse emissies meten. Dit zijn stoffen die niet via fabrieksschoorstenen naar buiten komen. De OD NZKG heeft hiervoor, samen met een ingehuurd geaccrediteerd meetbureau, verschillende bemonsteringspunten ingericht. Tezamen moeten die een duidelijk beeld geven.

Verkeerde windrichting

In februari hadden we drie weken gepland waarin we het onderzoek konden doen. Om goed te kunnen meten is echter meerdere dagen noordenwind nodig, ook moet het droog zijn en niet te hard waaien. Noordenwind is nodig, omdat er vanuit andere windrichtingen bronnen zijn die invloed kunnen hebben op de metingen. De wind komt al een paar weken lang uit de verkeerde richting, waardoor we de metingen hebben moeten uitstellen.

Klaar om te meten

Alles voor het onderzoek staat klaar. Het staalbedrijf Tata Steel verleent medewerking, zodat er bij de juiste windrichting direct opgebouwd en gemeten kan worden. We houden de online windverwachtingen continu in de gaten. Zodra de wind meerdere dagen uit de juiste hoek komt, gaan de metingen van start.

Zorgen

Verschillende bewonersgroepen hebben aangedrongen op deze metingen, omdat zij zich zorgen maken over de effecten van dit type emissies op de gezondheid. Als de resultaten bekend zijn, publiceren we deze op onze website.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wil je regelmatig op de hoogte worden gebracht van nieuws over Toezicht op Tata Steel? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem