Datum: 06-03-2025
In 2024 heeft de OD NZKG verschillende metingen verricht bij fabrieksonderdelen van Tata Steel. De metingen hebben zich daarbij met name gericht op de Kooksgasfabrieken 1 en 2. Op basis van deze metingen, is gebleken dat dat de emissienormen bij de batterijschoorstenen van de KGF 1 en KGF 2 worden overschreden. Hiervoor heeft de OD NZKG eind vorig jaar dwangsommen opgelegd. De emissieoverschrijdingen kunnen daarbij ook gevolgen hebben voor het jaarlijks e-MJV (elektronisch Milieujaarverslag) dat Tata Steel moet indienen.
Hogere uitstoot en mogelijke gevolgen voor het e-MJV van Tata Steel
Tata Steel is wettelijk verplicht voor 1 april te rapporteren over de emissies van het voorgaande kalenderjaar. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf de correcte informatie te rapporteren. De OD NZKG controleert -op grond van de wetgeving- of de informatie tijdig is verstrekt en toereikend is uit het oogpunt van volledigheid, consistentie en geloofwaardigheid. Wat de emissiegegevens van de metingen uit 2024 betekenen voor de gerapporteerde jaarvrachten in e-MJV, wordt in de loop van 2025 duidelijk nadat het beoordelingsproces door de OD NZKG is doorlopen.
Inlichtingenbrief Tata Steel
De OD NZKG heeft Tata Steel aangegeven dat het e-MJV de meest recente, beschikbare gegevens moet bevatten waaronder de metingen die de OD NZKG heeft uitgevoerd in 2024. Ook is Tata Steel gevraagd in kaart te brengen wat deze meetresultaten betekenen voor de emissies van overige fabrieksonderdelen en of deze ook effect hebben op gerapporteerde emissiegegevens in het e-MJV van voorgaande jaren.
Emissiemetingen
In het Nederlandse stelsel hebben bedrijven, zo ook Tata Steel, de verplichting gegevens over hun uitstoot bij de toezichthouder aan te leveren en te zorgen dat deze gegevens kloppend en juist zijn. De verantwoordelijkheid voor de juistheid van de gegevens in het e-MJV ligt dus ook bij het bedrijf. Dit komt ook naar voren in een aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport ‘Industrie en Omwonenden uit 2023; “Zorg ten minste voor inzicht in de eigen productieprocessen en de bijdrage van de eigen emissies aan de blootstelling en gezondheidsrisico’s van omwonenden.”
De OD NZKG verricht echter bij Tata Steel al meer metingen dan gebruikelijk is. De resultaten van de metingen bij de batterijschoorstenen van KGF 1 en KGF 2 ziet de OD NZKG als bevestiging van het nut van eigen emissiemetingen. De OD NZKG zal in 2025 daarom aanvullende controlemetingen uitvoeren bij Tata Steel en nagaan of deze voldoen aan de vergunningvoorschriften. Daarbij zal de OD NZKG samen met de Provincie Noord-Holland blijven investeren in intensiever toezicht, handhaving en eigen emissiemetingen bij Tata Steel.
Metingen in de leefomgeving (immissie)
In de IJmond staat een vast luchtmeetnet waarmee de luchtkwaliteit in de leefomgeving (de immissie) wordt gemeten. Het luchtmeetnet meet de actuele luchtkwaliteit en staat los van wat er met de emissiemetingen is geconstateerd. Er is meer inzicht verkregen in wat er uit de schoorstenen komt. De door de jaren heen gemeten luchtkwaliteit in de leefomgeving (de immissie) die relevant is voor de mate waarin de leefomgeving gezond is verandert hierdoor niet.
Wil je regelmatig op de hoogte worden gebracht van nieuws over Toezicht op Tata Steel? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.